Կարմիր մսի չափազանց շատ և մրգերի ու բանջարեղենի քիչ պարունակությամբ սննդակարգերը կարող են մեծացնել կենսաբանական տարիքը և նպաստել առողջական խնդիրների առաջացմանը: Այսպիսի հետևությունների են հանգել Գլազգոյի Համալսարանի հետազոտողները, երբ հայտնաբերեցին, որ կարմիր մսով սնվելու հետևանքով արյան շիճուկում ֆոսֆատների մակարդակի բարձրացումն արագացնում է ծերացումը:
Հետազոտության տվյալները վկայում են, որ մշտական և լավ աշխատանք չունեցող տղամարդկանց մոտ արյան մեջ ֆոսֆատների բարձր մակարդակով պայմանավորված արագացած կենսաբանական ծերացումը ուղղակիորեն կապված է սննդի մեջ կարմիր մսի օգտագործման հաճախության հետ: Պարզվում է , որ սա հարկադրված սննդակարգ է՝ պայմանավորված մրգերի և բանջարեղենի անհրաժեշտ քանակի ընդունման հնարավորության բացակայությամբ:
Այս հետազոտությունն իրականացվել է Քաղցկեղի ինստիտուտի և Կառոլինսկա ինստիտուտի (Ստոկհոլմ, Շվեդիա) հետ համատեղ, և այն ցույց տվեց, որ գործազուրկ տղամարդկանց մոտ ֆոսֆատների բարձր մակարդակը հստակորեն կապված է երիկամների ֆունկցիայի ընկճման և նույնիսկ երիկամների թեթև ու չափավոր քրոնիկական հիվանդությունների հետ: Պրոֆեսոր Pavel Shield-ն ասել է. «Այս հետազոտության տվյալները վկայում են հօգուտ ֆոսֆատների մեծ քանակի ընդունման և տարիքային հիվանդությունների միջև կապի, որը պայմանավորված է սոցիալ-տնտեսական կարգավիճակով, մասնավորապես՝ կիրառվող սննդակարգով և մրգերի ու բանջարեղենի հասանելիությամբ»:
Օրգանիզմում նմանատիպ փոփոխություններ գրեթե չեն հայտնաբերվել այն տղամարդկանց և կանանց մոտ, ովքեր գտնվում էին ավելի բարենպաստ սոցիալ-տնտեսական կարգավիճակում, ինչը ենթադրում է, որ նրանց սնուցումն առավել հավասարակշռված էր և ապահովված առողջ սննդով:
Ֆոսֆատները բնական ձևով առավել շատ գոյություն ունեն հիմնական սննդամթերքում (միս, ձուկ, կաթնամթերք, բանջարեղեն): Աղիներում ֆոսֆատների ներծծումը բավականին արագ է տեղի ունենում և քիչ է կառավարվում, այդ պատճառով սննդում ֆոսֆատի բարձր պարունակությունն արագ բարձրացնում է այդ նյութի մակարդակն արյան շիճուկում, ինչը կարող է մարդու առողջության համար անբարենպաստ հետևանքներ ունենալ:
Ավելի վաղ կատարված հետազոտություններն արդեն ցույց էին տվել, որ ֆոսֆատների բարձր մակարդակը կապված է սիրտ-անոթային հիվանդություններից մահացության բարձր ռիսկի հետ, ինչպես նաև անոթների և երիկամների վաղաժամ ծերացման հետ: Այդ մասին պրոֆեսոր Shiels այսպես է արտահայտվել. «Ապշեցնող է, որ հետազոտվողներից շատերի մոտ էր առկա երիկամների գործունեության խանգարում, ինչը վկայում էր երիկամների առաջացող քրոնիկական հիվանդության կամ նրա վաղ շրջանի մասին: Եվ նման իրավիճակում շատ բացասաբար է ազդում մսամթերքի բարձր պարունակությամբ սնունդը»:
Գիտնականները կարողացան բացահայտել էական կապը արյան շիճուկում ֆոսֆատների մակարդակի և կենսաբանական տարիքի մարկերների միջև, այդ թվում` ԴՆԹ-ի վիճակի և տելոմերի երկարության: Այս հետազոտությունը առողջության վատթարացման վրա հոգեբանական, սոցիալական և կենսաբանական գործոնների ազդեցության ուսումնասիրության նպատակով իրականացված մեծ կոհորտային հետազոտության (pSoBid) մի մասն է, որն ի սկզբանե ֆինանսավորվել էր Գլազգոյի բնակչության առողջապահության կենտրոնի կողմից:
Պացիենտների համարԿանխարգելում
Մսի շատ և բանջարեղենի ու մրգերի քիչ օգտագործումն ավելացնում են կենսաբանական տարիքը
06.06.2016
Լուրեր, հայտարարություններ
Մոռացեք ծնկի ցավի մասին․ մեր մասնագետը պատրաստ է Ձեզ օգնել
12.07.2023
Արթրոսկոպիան համարվում է ոսկե ստանդարտ ներհոդային պաթոլոգիաների ախտորոշման ժամանակ: Այն վիրաբուժական միջամտություն է, որը քիչ ինվազիվ եղանակով հնարավորություն է տալիս ներսից հետազոտելու վնասված ծնկահոդը, հայտնաբերելու գանգատների պատճառը, կատարելու ծնկահոդի վերականգնողական վիրահատություններ:
Ոլորտում՝ առաջիններից․ Արևիկ Ստեփանյանը խոսել է ՈՒԱԿ-ի՝ էլեկտրոնային համակարգի անցնելու մասին
06.07.2023
Հ․Գ․ Նշենք, որ Ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնը պետական առաջին կառույցներից է, որտեղ ներդրվել է առողջապահական տեղեկատվական համակարգը։
ՀՀ ԱՆ Վ․Ա․ Ֆանարջյանի անվան Ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնը հանդիսանում է Հայաստանի 6-րդ միջազգային բժշկական համագումարի գործընկերը (6 IMCA)
04.07.2023
Ուրախ կլինենք հանդիպելու և քննարկելու ոլոտի արդի մարտահրավերները, կիսվելու ոլորտային առաջադիմական փորձով: