Պացիենտների համարԿանխարգելում
Սննդակարգի նշանակությունը քաղցկեղի կանխարգելման մեջ
Սննդակարգի նշանակությունը քաղցկեղի կանխարգելման մեջ
01.09.2017

Ձեր ուշադրությանն ենք ներկայացնում  քաղցկեղի կանխարգելման մեջ սննդակարգի նշանակությանը վերաբերող ամենահաճախ տրվող հարցերի պատասխանները:

Քանի որ մարդկանց մեծամասնությունը հետաքրքրվում է առողջ կենսակերպի կանոններով, սննդակարգերով և չարորակ նորագոյացությունների զարգացման ռիսկի գործոններով, գիտնականները մեծաքանակ հետազոտություններ են իրականացնում այդ կապը բացահայտելու նպատակով:

 

Առաջարկում ենք ծանոթանալ տվյալ խնդրին վերաբերող տեղեկատվությանը.

Սուրճ


Ազդու՞մ է արդյոք սուրճի կիրառումը քաղցկեղի զարգացման վրա:


Որոշ կանանց մոտ կոֆեինը կարող է խթանել կրծքագեղձերի ֆիբրոզ-կիստոզային դիսպլազիայի ախտանիշների դրսևորումը (կրծքագեղձի բարորակ փոփոխությունների տեսակ), սակայնa տվյալներ, որոնք հաստատում են այն փաստը, որ սուրճը մեծացնում է քաղցկեղի զարգացման ռիսկը, ինչպիսիք են կրծքագեղձի կամ ցանկացած այլ տեղակայման քաղցկեղը, չկան: Նախկինում կար լայն տարածված կարծիք, որ սուրճի կիրաոումը բերում է ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի զարգացմանը, սակայն վերջերս իրականացված հետաազոտությունները ժխտեցին այս տեսությունը:

Ալկոհոլ


Ազդու՞մ է, արդյոք, ալկոհոլի կիրառումը քաղցկեղի զարգացման ռիսկի վրա:


Այո: Ալկոհոլը մեծացնում է բերանի խոռոչի, ըմպանի, կոկորդի, կերակրափողի, լյարդի, կրծքագեղձի, հաստ աղու և ուղիղ աղու չարորակ նորագոյացությունների զարգացման ռիսկը: Մասնագետները տղամարդկանց խորհուրդ են տալիս  սահմանափակել ալկոհոլի կիրառումն օրական մինչև երկու բաժին, կանանց՝ մինչև մեկ բաժին:

Խոլեստերին


Ազդու՞մ է, արդյոք, խոլեսթերինը քաղցկեղի զարգացման ռիսկի վրա:


Խոլեսթերին է պարունակում կենդանական ծագման սննդամթերքը, ինչպիսիք են` միսը, կաթնամթերքը, ձուն, կենդանական ճարպը (կարագը, խոզաճարպը): Թեև այս մթերքներից որոշների կիրառումը (օրինակ, կարմիր մսի) կապում են քաղցկեղի որոշ տեսակների զարգացման հետ, այնուամենայնիվ, ապացուցված չէ, որ քաղցկեղի զարգացման բերում է հենց խոլեսթերինը: Արյան մեջ խոլեսթերինի մակարդակի իջեցումը նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը, սակայն ապացուցված չէ, որ արյան մեջ խոլեսթերինի մակարդակի իջեցումը նվազեցնում է չարորակ նորագոյացությունների զարգացման ռիսկը: 

Ճարպեր


Կօգնի՞, արդյոք, ճարպերի ցածր պարունակությամբ սննդակարգը խուսափել քաղցկեղի զարգացման ռիսկից:


Քիչ են այն ապացույցները, ըստ որոնց ընդունվող ճարպերի քանակն ազդում է քաղցկեղի զարգացման ռիսկի վրա: Սակայն մեծ քանակությամբ ճարպեր պարունակող բարձր կալորիականությամբ սննդակարգը նպաստում է ճարպակալման առաջացմանը, որն իր հերթին, իսկապես, կապված է քաղցկեղի զարգացման ռիսկի հետ: Գոյություն ունեն հագեցած ճարպաթթուներին վերաբերող տվյալներ, որոնց համաձայն նրանց բարձր մակարդակը բերում է չարորակ նորագոյացությունների զարգացման ռիսկի բարձրացման: Միևնույն ժամանակ, կան որոշ ապացույցներ, որոնք վկայում են ճարպի այլ տեսակների (օմեգա-3 ճարպաթթուները, որոնք առավելապես պարունակում է ձկնամթերքը), միաչհագեցած ճարպաթթուների (զեյթունի ձեթ), ինչպես նաև բազմաչհագեցած ճարպաթթուների՝ քացկեղի զարգացման ռիսկը նվազեցնելու ունակության մասին:

Ձուկ


Ձկնամթերքի կիրառումն արդյո՞ք նվազեցնում է քաղցկեղի զարգացման ռիսկը:


Ձուկն օմեգա-3-չհագեցած ճարպաթթուների հզոր աղբյուր է: Կենդանիների վրա կատարված ուսումնասիրությունների արդյունքում ստացվել են հուսադրող տվյալներ, որոնց համաձայն այս տեսակի ճարպերը կանխում են ուռուցքների առաջացումը, ինչպես նաև արգելակում են արդեն ձևավորվող նորագոյացության առաջընթացը: Մարդու վրա նմանատիպ ազդեցության մասին տվյալներ դեռևս չկան:

Ճարպակալում


Ճարպակալումն արդյո՞ք մեծացնում է քաղցկեղի զարգացման ռիսկը:


Ճարպակալումը կապված է որոշ նորագոյացությունների զարգացման ռիսկի հետ, ինչպիսիք են կրծքագեղձի քաղցկեղը (հատկապես դաշտանադադարում գտնվող կանանց մոտ), հաստ աղու, էնդոմետրիումի, կերակրափողի, երիկամների, ինչպես նաև այլ տեղակայման քաղցկեղները: Մարմնի քաշի կարգավորումը կանխում է ո՛չ միայն քաղցկեղի, այլ նաև տարատեսակ քրոնիկական հիվանդությունների զարգացման ռիսկը:

Օրգանական մթերքներ


Արդյո՞ք արդյունավետ է «օրգանական» մթերքների կիրառումը քաղցկեղի զարգացման ռիսկի նվազեցման գործընթացում:


 «Օրգանական» բառը կիրառվում է առանց պեստիցիդների և գենային փոփոխությունների կիրառման ստացված մթերքները նշելու համար: Ներկայում այս մթերքների՝ քաղցկեղի զարգացման ռիսկը կանխող արդյունավետությունն ապացուցող տվյալներ չկան: 

Լուրեր, հայտարարություններ
Շնորհավորանք բուժաշխատողի օրվա առիթով 21.06.2018

Ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնի տնօրինությունը շնորհավորում է բոլոր բուժաշխատողներին մասնագիտական տոնի առիթով, մաղթում ամուր առողջություն և կամք, անձնական երջանկություն ու միայն խաղաղ պայմանների աշխատանք...

Հունիսի 19-ը ՈՒԱԿ-ում  հիշարժան էր մի քանի նկատառումներով 20.06.2018

Հուլիսի 19-ին Վ.Ա. Ֆանարջյանի անվան ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնում Երևանի պետական բժշկական համալսարանի ուռուցքաբանության ամբիոնի նիստի ժամանակ տեղի ունեցավ «Կլինիկական ուռուցքաբանություն» դասագրքի շնորհանդեսը...

Խրոնդոմատոզ հիվանդության ուշացած դեպքի արդյունքում կատարվեց դաստակի երեք մատերի էքստիրպատիա 12.06.2018

Հիվանդը՝ 63տ կին. դիմել է Ուռուցքաբանության ազգային կենտրոն ունենալով՝ ձեռքի դաստակի երկու մատերի խրոնդոմատոզ հիվանդություն և դիմել է մասնագետի օգնությանը բավականին ուշացած: Այս հիվանդությունը կոչվում է դաստակի ոսկրերի խրոնդոմատոզ...

Հաճախ տրվող հարցեր