News

Սննդային հավելումները մեծացնում են քաղցկեղի զարգացման ռիսկը

Անվնաս համարվող այնպիսի նյութերի մակարդակի բարձրացումն օրգանիզմում իրենց թույլատրելի արժեքներից, ինչպիսիք են բետա կարոտինը, սելենը և ֆոլաթթուն, կարող է բերել քաղցկեղի որոշ տեսակների զարգացման,- նշվում է հետազոտությունում, որն իրականացվել է Կոլորադոյի ուռուցային հիվանդությունների հետազոտության Կենտրոնի մի խումբ գիտնականների կողմից:

Վերլուծության շրջանակում քաղցկեղի զարգացման ռիսկը պոտենցիալ մեծացնող սննդային հավելումների սև ցուցակում են հայտնվել ամբողջ աշխարհում հայտնի մի քանի տասնյակ սննդային հավելումներ: «Այս նյութերն անհրաժեշտ են մեր օրգանիզմի նորմալ գործունեության համար, սակայն մեր կենսահամակարգում ամեն ինչ պետք է գտնվի որոշակի հավասարակշռության մեջ: Երբ նորմալ սնուցման և տվյալ հավելումների կիրառման արդյունքում մարդը ստանում է չափազանց մեծ քանակով նույնիսկ օգտակար միացություններ, դա կարող է բերել ամենատհաճ հետևանքների»,- նշում է հետազոտության հեղինակներից Թիմ Բայերսը: «Բացարձակապես ցանկացած բուժական միջոցի կիրառման հարցում անհրաժեշտ է լինել շատ զգույշ, լինի դա դեղ, հավելում կամ, նույնիսկ` վիտամին: Մեր օրգանիզմը շատ բարդ է. մեզանից յուրաքանչյուրի մոտ առկա է որևէ տարրի պակասորդ և այլ տարրերի ավելցուկ՝ պայմանավորված մեր կենսակերպի որոշ առանձնահատկություններով: Իդեալական տարբերակում սննդակարգը պետք է մտածված լինի մինչև մանրուքներ և հավասարակշռված լինի՝ սննդաբանների խորհուրդներին համապատասխան, որն, իհարկե, յուրաքանչյուր ոք չի կարող իրականացնել: Սակայն անմտորեն ընդունել որոշակի միկրոտարրերով հավելումներ միայն, օրինակ, նրա համար, որ համացանցում շրջանառվում է նրա օգտակարության մասին, ակնհայտորեն` չարժե: Այս դեպքում շատը դեռևս չի նշանակում` ավելի լավ»,- ավելացրեց նա:

Ըստ հետազոտողների հաշվարկների, ուռուցքային հիվանդությունների զարգացման ռիսկը կարող է մեծանալ շուկայում ներկայացված երկու տասնյակից ավելի տարբեր սննդային հավելումների կիրառման արդյունքում: Տարբեր գործոններից կախված՝ այն կարող է աճել 15%-50%-ով: Այս թվերը մոտավոր են, քանի որ չափազանց դժվար է վերջնական արդյունքի վրա ազդող բոլոր սխալները հաշվի առնել: Հետազոտությունը հրապարակվել է ԱՄՆ Ուռուցքային հիվանդությունների հետազոտության ազգային ինստիտուտի պարբերականում:


13-09-2025

ՈՒԱԿ Լաբորատոր ախտորոշիչ ծառայությունը վերահավատարմագրվել է ANAB-ի կողմից

Վ. Ա. Ֆանարջյանի անվան ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնի լաբորատոր ախտորոշիչ ծառայությունը 2025թ․ վերահավատարմագրվել է ANSI National Accreditation Board (ANAB) հավատարմագրման մարմնի կողմից՝ ստանալով

13-09-2025

«Առողջապահությունն ու արհեստական ինտելեկտի հեղափոխությունը․ օգուտներ, ռիսկեր, ապագա». Դասախոսություն ՈՒԱԿ-ում

Վ. Ա. Ֆանարջյանի անվան ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնում անցկացվեց հանրային դասախոսություն՝ նվիրված առողջապահության ոլորտում արհեստական ինտելեկտի (AI) կիրառության արդիական թեմային։ Դասախոսությունը

10-09-2025

ԱԷՄԳ պատվիրակության այցը Վ. Ա. Ֆանարջյանի անվան ուռուցքաբանության ազգային կենտրոն

Վ. Ա. Ֆանարջյանի անվան ՈՒԱԿ-ը հյուրընկալել է Ատոմային էներգիայի միջազգային գործակալության (ԱԷՄԳ) պատվիրակությանը։ Այցը կայացել է ՀՀ Առողջապահության նախարարության և ԱԷՄԳ-ի համագործակցությամբ
Կանխի՛ր կոռուպցիան

Ազդարարման հարցերով պատասխանատու՝ Գոռ Թանայան

ՈՒԱԿ անձնակազմի հաշվառան և գրանցման մասնագետ

Հեռախոսահամարներ՝ 010 205050 - 134 , +347 99 993499

Էլեկտրոնային հասցե՝ gtankyan@bk.ru

Հարգելի՛ այցելուներ,

որակի բարելավման նպատակով խնդրում ենք ձեր առաջարկներն ու դիտարկումներն ուղարկել ՈՒԱԿ տնօրեն Կարեն Ծառուկյանին՝ fanarjiansdirector@gmail.com հասցեով։

Ձեր վստահությունը մեր լավագույն գնահատականն է

Leave a comment×