Новости

Սնուցումը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ

Ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղին հաճախ նախորդում է քրոնիկական պանկրեատիտը կամ մարսողական համակարգի այլ հիվանդությունները: Եվ այս ախտաբանության ռիսկի գործոններից մեկը սխալ սնուցումն է՝ շատ ուտելը, արագ սննդի, ճարպային, սուր համեմված, տապակած սննդի չարաշահումը, սննդակարգի ռեժիմին չհետևելը և այլն:


Սննդակարգը ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի բուժման շատ կարևոր բաղկացուցիչ մաս է կազմում:

Այս հիվանդության ժամանակ սնուցումը պետք է բավարարի մի քանի պայմանների.

    ենթաստամոքսային գեղձի համար պետք է լինի առավելագույն խնայող, օրգանիզմը լիարժեք ապահովի անհրաժեշտ սննդանյութերով, աջակցի օրգանիզմին բուժման ընթացքում:

Հիվանդի սնունդը պետք է պարունակի բավարար քանակությամբ սպիտակուցներ, վիտամիններ և միկրոտարրեր, իսկ ճարպերը և ածխաջրերը պետք է սահմանափակել:


Փոփոխությունները պետք է վերաբերվեն ո՛չ միայն ճաշատեսակներին, այլ նաև սնուցման ռեժիմին և սննդի պատրաստման եղանակներին: Պետք է սնվել հաճախակի՝ օրական 5-6 անգամ, չափաբաժինները պետք է մեծ չլինեն, չի կարելի շատ ուտել:  Սնունդը պետք է ընդունել տաք վիճակում: Սննդի մարսողությունը բարելավելու համար բժիշկը կարող է ֆերմենտային պատրաստուկներ նշանակի:


Ճաշատեսակները հիմնականում պետք է պատրաստել գոլորշու վրա, կարելի է նաև մթերքները եփել կամ դրանք պատրաստել ջեռոցում այնպես, որ կեղևներ չառաջանան:


Ի՞նչ է արգելված ուտել ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ


Առաջին հերթին դա ճարպային սնունդն է՝ ճարպոտ միսը, թռչնեղենը և ձկնեղենը, ենթամթերքը, պաշտետները, ձկնկիթը, պահածոները, ճարպի բարձր պարունակությամբ կաթնամթերքը (սերուցքային կարագը, ճարպային կաթը, կաթնաշոռը, թթվասերը, սերուցքը): Պետք է հրաժարվել սուր, մարինացված և աղի մթերքներից, պանրի սուր տեսակներից, երշիկեղենից, մայոնեզից, խոշոր ձվերից: Պետք է բացառել սուր համեմունքները, ծովաբողկը, կետչուպը, դարչինը: Այսպիսի սնունդը մեծ ծանրաբեռնվածություն է ենթաստամոքսային գեղձի համար, և դրա մարսողության համար գեղձը ստիպված ավելացնում է ֆերմենտների արտադրությունը:

Ենթաստամոքսային գեղձի ուռուցքի ժամանակ, որպես կանոն, խանգարված է էնդոկրին ֆունկցիան և, հետևաբար, ինսուլինի արտադրությունը նվազում է: Այդ պատճառով պետք է կրճատել դյուրամարս ածխաջրերի ընդունումը: Դրանց թվին են պատկանում կաթնահունց թխվածքը, հրուշակեղենը, շոկոլադը: Իսկ մեղրը և շաքարը ցանկալի է լիովին բացառել սննդակարգից:


Չի կարելի ուտել սնկեր, այնպիսի բանջարեղեն, որոնք կոպիտ թելիկներ են պարունակում, ինչպիսիք են լոբազգիները, սպիտակ կաղամբը, ճակնդեղը և այլն, ինչպես նաև սոխը և սխտորը: Չի կարելի կիրառել թթու և շատ քաղցր մրգեր և հատապտուղներ: 
Կտրականապես արգելված են բոլոր սպիրտային և գազավորված ըմպելիքները: Պետք է հրաժարվել կակաոից, սուրճից, թունդ թեյից:


Ի՞նչ կարելի է ուտել ենթաստամոքսային գեղձի քաղցկեղի ժամանակ


Հիվանդի սննդակարգի մեջ պետք է մտնեն մսի անյուղ տեսակներ՝ տավարի միս, ճագար, հնդկահավ, հավ (կրծքամիս), այս սնունդն օրգանիզմը կապահովի անհրաժեշտ քանակությամբ սպիտակուցով: Պետք է անպայման ընդունել անյուղ ձուկ, քանի որ, բացի սպիտակուցը, այն պարունակում է նաև այլ նյութեր, որոնք անհրաժեշտ են թուլացած օրգանիզմին:


Պետք է սննդակարգի մեջ ավելացնել բուսական սննդի չափաբաժինը՝ մրգեր, բանջարեղեն, կանաչեղեն, հատապտուղներ: Սրանք պարունակում են մեծ քանակությամբ վիտամիններ և միկրոտարրեր, որոնք շատ անհրաժեշտ են այս հիվանդության ժամանակ: Բացի այդ, սրանք հարուստ են հակաօքսիդանտներով, որոնք օգնում են օրգանիզմին պայքարել ուռուցքի դեմ: 


Պետք է սննդակարգի մեջ ներառել ցածր յուղայնության թթվակաթնային մթերքներ, գերադասելի է ոչ թթու կաթնաշոռ և մածուն:
Կարելի է կիրառել կրուպեղենի բոլոր տեսակները՝ բացառությամբ ցորենի և գարեձավարի: Սակայն շիլաները պետք է պատրաստել ջրի վրա: Ձուն կարելի է ուտել ձվածեղի ձևով, ցանկալի է օգտագործել միայն սպիտակուցը: 


Կարելի է խմել մաքրված, չգազավորված ջուր, մասուրի եփուկ, բուսական թեյեր, թույլ սև թեյ: Կարելի է պատրաստել օշարակներ, չորացված և թարմ մրգերով կոմպոտներ, թարմ քամած հյութերը պետք է նոսրացնել ջրով: 


Ճաշատեսակների համը բարելավելու համար խորհուրդ է տրվում որպես համեմունք օգտագործել թարմ կամ չորացված խոտաբույսեր:

Շիլաների մեջ կարելի է ավելացնել հատապտուղներ, չրեր, մսային ճաշատեսակները լրացնել մրգային և բանջարեղենային կերակրալցոնով: 


18-11-2024

Առանց կտրվածքի 5 սմ նորագոյացության հեռացում ՈՒԱԿ-ում

Ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնի Որովայնային և էնովիրաբուժության բաժանմունքում առանց կտրվածքի հեռացվել է 5 սանտիմետր տրամագծով բարորակ նորագոյացություն։64-ամյա տղամարդը դիմել է կենտրոն կղանքում

15-11-2024

Ի՞նչ է օտոպլաստիկան, ի՞նչ հակացուցումներ կան և ինչպե՞ս նախապատրաստվել այս միջամտությանը

Ականջախեցիների ձևի և դիրքի փոփոխությունների համար իրականացվող վիրահատական միջամտությունը՝ օտոպլատիկան, վերականգնողական և էսթետիկ բնույթ կարող է ունենալ։Այս միջամտության պարագայում արդյունքը տեսանելի է

11-11-2024

Հոգեբանական աջակցման խմբեր ՈՒԱԿ-ում

Ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնը հոգ է տանում նաև Ձեր հոգեկան առողջության մասին։ Քաղցկեղով ապրող մարդիկ այսուհետ իրենց փորձը կիսելու, վախերն ու անհանգստություններն ազատ քննարկելու և դրանք
Կանխի՛ր կոռուպցիան

Ազդարարման հարցերով պատասխանատու՝ Գոռ Թանայան

ՈՒԱԿ անձնակազմի հաշվառան և գրանցման մասնագետ

Հեռախոսահամարներ՝ 010 205050 - 134 , +347 99 993499

Էլեկտրոնային հասցե՝ gtankyan@bk.ru

Հարգելի՛ այցելուներ,

որակի բարելավման նպատակով խնդրում ենք ձեր առաջարկներն ու դիտարկումներն ուղարկել ՈւԱԿ տնօրեն Նարեկ Մանուկյանին՝ fanarjiansdirector@gmail.com հասցեով։

Ձեր վստահությունը մեր լավագույն գնահատականն է