News

Վեց պարզագույն կանոն, որոնք կօգնեն խուսափել աղիքի քաղցկեղից

Աղիքի քաղցկեղը վերջին ժամանակաշրջանում աշխարհի շատ երկրներում ամենահաճախ հանդիպող ուռուցքաբանական հիվանդությունների առաջին տասնյակի մեջ է հայտնվել:


Ըստ բժիշկների, հիվանդացության այսպիսի աճն ունի լիարժեք հիմնավորված բացատրություն: Առաջին հերթին դա անկանոն սնվելն է, ապա վնասակար սովորությունները, որոնցից հրաժարվելը կարող է էականորեն նվազեցնել քաղցկեղի այս ձևի հիվանդացության ռիսկը: Բացի այդ ամբողջ աշխարհում, ընդհանուր առմամբ, էականորեն մեծացել է տարեց մարդկանց քանակը, ովքեր հիվանդանում են, և դա անդրադառնում է վիճակագրական հաշվարկների ընդհանուր պատկերի վրա:


Այնուամենայնիվ, փորձագետները համոզված են, որ այս տխուր երևույթում առաջատար դերը պատկանում է, այսպես կոչված, «արևմտյան սննդակարգին», ծխելուն և ալկոհոլի չարաշահմանը: Նույնիսկ ԱՄՆ-ն՝ իր բավականին բարձր կենսական մակարդակով, աշխարհում հաստ աղու հիվանդացությամբ զբաղեցնում է երկրորդ հորիզոնականը` մշտապես խլելով հարյուր-հազարավոր մարդկային կյանքեր: Ըստ տարածվածության նահանգները նույնպես հաստ աղիքի քաղցկեղով հիվանդացությամբ բնակչության շրջանում երրորդ հորիզոնականն է զբաղեցնում: 2016 թվականը բացառություն չի կարող լինել. սպասվում է, որ քաղցկեղի այս տեսակի նոր դեպքերի թիվը կգերազանցի 134 000-ը:


Ամերիկացի գիտնականները պնդում են, որ հաստ աղիքի քաղցկեղի նոր դեպքերի մոտավորապես կեսից հնարավոր կլիներ խուսափել՝ հետևելով կենսակերպի հետևյալ վեց պարզագույն կանոններին: Դրանց արդյունավետության մասին են վկայում նաև այս ուռուցքաբանական հիվանդության ուսումնասիրությանը նվիրված հարյուրավոր գիտական աշխատանքների արդյունքների վերլուծությունը:


1. Աղիքի քաղցկեղով հիվանդանալու վտանգը զգալիորեն քիչ է այն մարդկանց մոտ, ովքեր իրենց քաշը պահպանել են նորմայի սամաններում և ուշադիր հետևել են, որպեսզի որքան հնարավոր է քիչ ճարպ կուտակվի իրենց գոտկատեղի շրջանում:


2. Աղիքի ուռուցքաբանական հիվանդությունների կանխարգելման առումով շատ օգտակար են կանոնավոր ֆիզիկական ծանրաբեռնվածությունները: Խոսքն առավոտյան պարտադիր վազքի կամ մարզասրահ կանոնավոր հաճախելու մասին չէ. նույնիսկ բնակարանի ամենօրյա մաքրումը կամ զբոսանքը կարող են դրական արդյունք տալ:


3. Առօրյա սննդակարգում պետք է ներառված լինի բջջանյութ. ամենօրյա ռացիոնում յուրաքանչյուր 10 գրամ բջջանյութը, որով հարուստ են բանջարեղենը, մրգերը և ամբողջական հացահատկի ալյուրից պատրաստված հացը, կարող է նվազեցնել աղիքի քաղցկեղի զարգացման ռիսկը 10%-ով:


4. Անհրաժեշտ է ամենօրյա սննդակարգում առավելագույն նվազեցնել կարմիր մսի (խոզի, տավարի, հորթի, գառան միս) և մսամթերքի (երշիկեղեն, ապխտած միս, հում մսամթերք) քանակը: Այս, այսպես կոչված, մսային դելիկատեսները միևնույն քաշի դեպքում նույնիսկ ավելի վտանգավոր են, քան տապակած, շոգեխաշած և եփած միսը:


5. Ալկոհոլի չարաշահումը զգալիորեն մեծացնում է աղիքի ուռուցքների զարգացման ռիսկը. ամեն ինչ պետք է լինի թույլատրելի սահմաններում կամ լիովին բացառված:


6. Ուռուցքի այս ձևի զարգացումը հիմնավոր նվազեցնում է սովորական սխտորը, որը պետք է մշտապես գտնվի սննդակարգում՝ չնայած նրա «յուրահատուկ» հոտին:


18-11-2024

Առանց կտրվածքի 5 սմ նորագոյացության հեռացում ՈՒԱԿ-ում

Ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնի Որովայնային և էնովիրաբուժության բաժանմունքում առանց կտրվածքի հեռացվել է 5 սանտիմետր տրամագծով բարորակ նորագոյացություն։64-ամյա տղամարդը դիմել է կենտրոն կղանքում

15-11-2024

Ի՞նչ է օտոպլաստիկան, ի՞նչ հակացուցումներ կան և ինչպե՞ս նախապատրաստվել այս միջամտությանը

Ականջախեցիների ձևի և դիրքի փոփոխությունների համար իրականացվող վիրահատական միջամտությունը՝ օտոպլատիկան, վերականգնողական և էսթետիկ բնույթ կարող է ունենալ։Այս միջամտության պարագայում արդյունքը տեսանելի է

11-11-2024

Հոգեբանական աջակցման խմբեր ՈՒԱԿ-ում

Ուռուցքաբանության ազգային կենտրոնը հոգ է տանում նաև Ձեր հոգեկան առողջության մասին։ Քաղցկեղով ապրող մարդիկ այսուհետ իրենց փորձը կիսելու, վախերն ու անհանգստություններն ազատ քննարկելու և դրանք
Կանխի՛ր կոռուպցիան

Ազդարարման հարցերով պատասխանատու՝ Գոռ Թանայան

ՈՒԱԿ անձնակազմի հաշվառան և գրանցման մասնագետ

Հեռախոսահամարներ՝ 010 205050 - 134 , +347 99 993499

Էլեկտրոնային հասցե՝ gtankyan@bk.ru

Հարգելի՛ այցելուներ,

որակի բարելավման նպատակով խնդրում ենք ձեր առաջարկներն ու դիտարկումներն ուղարկել ՈւԱԿ տնօրեն Նարեկ Մանուկյանին՝ fanarjiansdirector@gmail.com հասցեով։

Ձեր վստահությունը մեր լավագույն գնահատականն է